Dödsdömd.

Kritik mot orättvis rättegång mot Saddam

Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar allvarlig kritik mot rättegången mot Saddam Hussein. Den forne diktatorn anses inte ha fått en rättvis rättegång.

De flesta som har följt rättegången mot Saddam Hussein har gjort det via massmedierna, men Human Rigts Watch har ofta haft representanter på plats direkt i rättssalen.

Nu presenteras en 97 sidor lång rapport som baseras på det som har hänt inne i salen och på intervjuer med domare, åklagare och försvarsadvokter.

Slutsatsen är att förhandlingarna har varit i grunden orättvisa och att tribunalens dödsdom är oförsvarlig.

Allvarlig kritik
Människorättsorganisationen hävdar bland annat att försvaret inte fick ta del av viktigt bevismaterial, att de åtalade nekades rätten att konfrontera vittnen, att åklagarsidans bevisning hade stora brister, och att chefsdomaren agerade på ett sätt som underminerade hans ställning som opartisk, som det sägs.

Human Rights Watch anser att Iraks regering måste låta erfarna utländska domare och advokater delta för att andra rättegångar ska bli rättvisa.

Ny rättegång inledd
Dödsdomen mot Saddam Hussein gäller händelserna i den irakiska byn Dujail 1982, då 140 människor avrättades. Många torterades och fängslades också.

En ny rättegång mot Saddam Hussein om folkmord har redan påbörjats. Nu handlar det om offensiven mot kurder i slutet av 80-talet. Men den forne diktatorn riskerar att bli avrättad redan innan nästa dom faller. Även det kritiseras av Human Rights Watch, som anser att tusentals offer berövas sin chans till rättvisa.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".