Demonstranterna kallar Bush för krigsförbrytare.

Protester mot Bushs besök i Indonesien

Tusentals demonstranter protesterar på måndagen i Jakarta, mot president George Bushs besök i den indonesiska huvudstaden. Bush gör ett kort besök i världens största muslimska land under sin asiatiska rundresa.

Det är kriget i Irak som väcker vrede, särskilt bland radikala muslimska grupper i Indonesien. Demonstranterna i Jakarta skrek ”krigsförbrytare” och anklagade George Bush för att vara en terrorist.

Men Bush kommer förmodligen inte att se mycket av protesterna under sitt mellan sex och åtta timmar långa blixtbesök i Indonesien. I stället kommer att han landa i helikopter vid ett palats utanför Jakarta.

Möter bundsförvant
I palatset, som bevakas av tusentals indonesiska elitsoldater, ska Bush träffa Indonesiens demokratiskt valde president, förre generalen Susilo Bambang Yudhoyono, en man som Vita huset ser som en nyckelallierad i jakten på muslimska terrorister.

Den reformvänlige Yudhoyono har gått hårt fram mot islamister i Indonesien. Han har låtit arrestera hundratals militanta aktivister, däribland de som legat bakom al-Qaida-inspirerade terrorbombningar på Bali.

Indonesien är det land i världen med flest antal muslimer, men president Yudhoyono brukar betonar att Indonesien är ett sekulärt, mångreligiöst samhälle som inte kan tolerera religiös extremism. Men inför Bushs besök har Yudhoyono också sagt att han tänker ställa hårda krav på den amerikanske presidenten, däribland att Bush accelererar processen för ett eget land åt palestinierna.

Hopp om investeringar
Även om Yudhoyono får beröm för sina politiska och ekonomiska reformer och för sitt fredsskapande i Aceh-provinsen, säger kritiker att han går för långsamt fram.

Indonesiens ekonomi växer trots reformer inte tillräckligt snabbt för att undanröja fattigdom i världens fjärde folkrikaste land. En förhoppning i Indonesien är att besöket av Bush ska kunna leda till mer amerikanska investeringar

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".