Tysk sjukskötare dödade 28 patienter

I Tyskland dömdes på måndagen en sjukskötare till livstids fängelse för att ha dödat sammanlagt 28 patienter. Mannen dömdes för tolv mord, 15 dråp och ett fall av dödshjälp.

Den yngsta var fyrtio, den äldsta 95. De 28 offren dog av injektioner som den unge vårdaren själv mixade ihop på sjukhuset i den lilla orten Sonthofen i Bayern. 

Den manlige sköterskan var bara 24 år när han första gången, som han själv uttryckte det, förlöste en lidande patient. Nu döms han till livstids fängelse för 12 mord, 15 dråp och i ett fall för ”barmhärtighetsmord”.

Själv sade han under rättegången att han gav injektionerna bara till patienter som var ohjälpligt sjuka. Men vid i ett fall fanns planer på att skicka hem en patient, som istället som dog av en cocktail av sömn- och muskelavslappnade medel. 

Morden pågick under ett och ett halvt års tid och uppdagades först efter att han själv erkänt i ett polisförhör, han var då bara misstänkt för att ha stulit mediciner ur ett förråd.

Polisen grävde upp 42 kroppar; alla tidigare patienter på sjukhuset, och fann spår av mediciner som inte var ordinerade och som i sin kombination leder till döden.

Med 28 dödsfall är rättsfallet unikt i tysk kriminalhistoria.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".