Reinfeldt besöker rött fäste

När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte järnverket i Degerfors på måndagen kommenterade han protesterna mot att a-kassan ska förändras. Han var oförstående till en del LO-förbunds krav på politisk strejk.

– Ordet politisk strejk låter ju lite knepigt. Det låter som om vi går i strejk mot ett valresultat och det vore väldigt allvarligt om vi ska börja bete oss på det sättet. Men det finns väl ingen anledning att ta ut någonting förrän vi ser vad som sker.

– Det unika är ju att den regering vi nu har inte har begärt ett öppet mandat eller nattligt förhandlat med några parlamentariska kolleger efter valet, utan vi berättade ju före valet gemensamt vad vi ville göra och det är nu det vi genomför, säger statsminstern.

Litet stöd för moderaterna
Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker järnverket i Degerfors. Degerfors är inte hemmaplan för moderaterna.

I valet fick socialdemokraterna och vänsterpartiet tre fjärdedelar av rösterna här.

Järnverket har minskat från 1 500 anställda till drygt 500 på några år.

Att personalminskningen har kunnat genomföras smidigt och i samarbete med facket beror på att det har funnits en trygghet i form av a-kassa när man blir av med jobbet, säger Bjarne Rasmussen, som är ordförande för IF Metalls klubb på järnverket.

Samarbetsviljan minskar
När a-kassan försämras och inte längre upplevs som trygg då kommer också viljan att samarbeta kring neddragningarna minska, tror Bjarne Rasmussen.

– Vi lever i den typen av värld att vi måste anpassa oss till marknaden hela tiden, snabba förändringar och rationaliseringar. Här vet alla människor att de kan hamna i en situation där man kan bli arbetslös. I dag har man känt en trygghet med utbildningar, insatser via Ams, men det försvinner. Det innebär att det kommer att bli problem med att få människor flexibla, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".