Maud Olofsson.

Centern siktar på 16 procent i nästa val

Centerpartiet har formulerat nya politiska mål. Bland annat ska väljarstödet fördubblas till nästa val och kampen mot främlingsfientligheten bli en huvudfråga. Det är viktigt med mål, säger Maud Olofsson som i valet tog partiet från sex till närmare åtta procent.

– Det visade sig när vi satte upp målet om att bli tredje största parti och maktskifte, så trodde nog alla att det här med tredje största parti det kommer vi aldrig att klara. Men vi gjorde det och det känns som att vi har fått självförtroende nu att våga sätta upp ännu tuffare mål, säger Maud Olofsson.

Tuffare mål
Tuffare var ordet. För visst är det skillnad att gå från drygt sex procent till knappt åtta, jämfört med det mål som sattes om att bli ett 16-procentsparti efter nästa riksdagsval.

Men målen partiet sätter upp fyller ett syfte, säger Maud Olofsson, som inte vill att partiarbetet ska stanna av nu när man hamnat i regeringsställning. Idéutvecklingen måste fortsätta.

Andra mål som partiet satte upp på sitt förtroenderåd var att också hålla kvar regeringsmakten i riksdagsvalet 2010 och att gå från en till tre EU-parlamentariker i valet 2009.

Oro för ökad rasism
Hittills har centern talat mest om företagarnas förutsättningar men nu ska arbetslivet mer komma i fokus. Diskussionen om en förändrad arbetsrätt är då viktig. Men också allas rätt till arbete, även de som kommer från andra länder, säger Maud Olofsson.

– Vi känner en stor oro för den främlingsfientlighet och rasism som faktiskt växer i vårt land, mycket beroende på att människor tycker att det är för hemskt om de som kommer hit inte jobbar, och så kanske det kommer hit nya och de får heller inga jobb, säger Maud Olofsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".