Oanvända kyrkor är ett växande problem

Var tredje kyrka i landet används mycket sällan, en del används aldrig. Övertaliga kyrkor håller på att bli ett växande problem. Det märks inte minst hos Riksantikvarieämbetet som arbetar med de riktlinjer som skall gälla för kyrkobyggnadernas framtid.

– Vi vet att det är ett problem inom många församlingar. Genom många kontakter med både länsstyrelser och Svenska kyrkan har vi länge hört talas om det här problemet, säger Ingrid Schwanborg vid Riksantikvarieämbetet.

Det finns omkring 3 500 kyrkor i Sverige. En tredjedel av dem används inte ens femtio gånger per år.

Vikande medlemsantal
Många församlingar med vikande medlemsantal och med flera kyrkor har inte råd att hålla alla igång och bland alternativen finns att sälja eller att riva.

Då vill Riksantikvarieämbetet, som skall skydda vårt kulturarv, ha ett ord med i laget för det finns mycket mer att tänka på än församlingarnas storlek och antalet gudstjänster när beslut skall fattas om kyrkobyggnadernas framtid.

– Det finns 3 500 kyrkor i dag som representerar tusen år av arkitektur och konst. Kyrkorna har mycket att berätta om det sociala livet och de politiska skeendena förr i tiden för kyrkan var en central samlingsplats i varje socken. Kyrkorna i dag påminner om en lång historia och de är landmärken i landskapet, säger Ingrid Schwanborg.

Tolv kyrkobyggnader har sålts
Sedan år 2000 har tolv kyrkor eller kapell sålts, och används nu bland annat som museer, samlingslokaler eller bostäder.

Maglarps nya kyrka i Skåne har trots Riksantikvarieämbetets motstånd fått rivningstillstånd men står fortfarande kvar.

På Riksantikvarieämbetet tycker man att de kulturhistoriska bedömningarna skall väga tungt när beslut fattas. Kyrkor ska inte tillåtas förfalla så att de till slut måste rivas.

Noga med alternativa lösningar
Man ska vara noga när man granskar alternativa lösningar som att lägga kyrkorna i malpåse eller att använda dem som sommar- eller vigselkyrkor.

Att sälja kyrkan kan vara en lösning för skyddet finns kvar.

– Kulturminneslagen som skyddar 3 100 av Svenska kyrkans kyrkor kan inte hindra att man säljer en kyrka. Däremot kvarstår skyddet. Köparen får i så fall ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen för att kunna göra förändringar, säger Ingrid Schwanborg.

Christer Fridén, Göteborg
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".