David Viklund och Frida Sjöberg i Toivos kosmos.

Julkalendern 2006: En rymdsaga

Den första december är det dags, då drar äventyret igång i Sveriges Radio. En historia om kärlek, mirakel och rymdstrider utspelar sig i årets julkalender som presenterades på måndagen.

Under 24 dagar får lyssnarna följa kampen mellan ont och gott i Toivos kosmos. Rymdvarelsen Toivo som spelas av Markoolio, flyr från planeten Pello i Lyrans stjärnbild där en ond drottning tagit makten.

Toivo kraschlandar på jorden med sitt rymdskepp och tillsammans med jordbarnen Kim och Lovikka så börjar de sin kamp mot drottning Hesperia.

Tomten, spelas av Sven Wolter, som har öppnat en bar på planetern Jupiter och Maria Lundqvist spelar mamma till jordbarnet Kim.  

Svårt visa med rösten
Kim och Lovikka spelas av David Viklund 10 år och Frida Sjöberg, 12 som båda tyckte att det var jättekul att spela i julkalendern och inte alls så svårt.

– Man får träffa alla kändisar. Allt har varit jättekul förutom att man måste ta om alla gånger, säger David Viklund.

– Det är lite svårt för om man ska spela glad måste man låta glad, man kan som inte visa det, säger Frida Sjöberg.

Skriven av Luleå-bo
För 49:e året i rad sänds årets julkalender som är skriven och regisserad av Niklas Pajala, en 30-åring från Luleå som har regisserat två pjäser för radioteatern tidigare.

Han trivs att jobba med ljud och ville skapa en traditionell julsaga men med något mer än bara gulliga och rara barn.

– Jag tycker det ska finnas en julatmosfär, inte bara tomtar och bjällerklang utan det ska finnas ett allvar, en sorts magi i en bra julkalender, säger han.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".