Sydkorea i skuggan av Kina och Japan

Sydkorea har seglat upp som en ekonomisk jätte, lite i skymundan av Kina, Indien och Japan. Sydkoreanska staten har hjälpt näringslivet utveckla bil- och datorindustrierna, och nu står bioteknik på tur. Men trots stabil tillväxt på runt fem procent per år är en del koreaner missnöjda.

I tio år har Hu In Hoe haft en liten skoputsningsbod i Seouls finanskvarter. Mellan tio och tolv timmars arbete om dagen har gjort att han kunnat skicka sina tre söner till universitetet.

Han tycker att dagens sydkoreaner klagar alltför mycket över ekonomin, Sydkorea är trots allt en av världens mest spektakulära ekonomiska succéer, med en tillväxtstakt som bara Kina slår.

– Tittar man i ett 30-årsperspektiv har Korea varit det snabbast växande landet i hela världen, säger Tarras Delin som är Exportrådets man i Seoul.

Stigande levnadsstandard
Han säger att skoputsaren har rätt, att sydkoreanerna nästan har blivit bortskämda med stadigt stigande levnadsstandard.

– Förväntningarna på inkomstökningar var i genomsnitt 15 procent per år. Den faktiska inkomstökningen per år är sju procent ungefär, säger Tarras Delin.

Medan Kinas och Indiens tillväxt uppmärksammas internationellt har Sydkoreas framsteg inte fått samma rubriker. Men Sydkorea är idag störst i världen både på att bygga fartyg och datordisplayer, och det är världens femte största biltillverkare. Och det är knappast tack vare låga löner.

– Det är en bild som man kanske har i Sverige som inte alls stämmer. När vi tittar på det fann vi att koreanerna i genomsnitt har högre inkomst, ungefär 30 procent, än svenskarna. Det finns inte heller en stor lönespridning utan det är faktiskt så att koreanerna har högre lön än svenskar i varje inkomstgrupp.

– Därtill kan man lägga skatteeffekten. I Korea har man mellan sju och arton procent i inkomstskatt. Så efter skatt har koreanerna väsentligt högre disponibel inkomst. Sedan får man komma ihåg att de får betala för väldigt mycket som i Sverige är finansierat via det offentliga, säger Tarras Delin.

Tätt efter Kina och Japan
Sydkorea, med bara 49 miljoner invånare, är nu den tredje största ekonomin i Asien, efter Kina och Japan, men före Indien.

Tarras Delin uppmanar svenska företag att inte glömma bort Sydkorea som marknad, en marknad som är lättare att ta sig in på än Japan.

Kanske är det ett tecken på en förändrad värld att det knappast är så längre att Sverige exporterar avancerade produkter till Sydkorea, och att Sydkorea sedan säljer råvaror och enkla komponenter till Sverige i retur.

– Man kan ibland fråga sig vilket som är det mest utvecklade landet. Tittar man på koreansk export till Sverige, jämfört med svensk export till Korea, så innehåller den koreanska exporten en större andel högt raffinerade produkter. Sverige exporterar bildelar till Korea, och Korea exporterar bilar till Sverige, till exempel. Det är ett mått på hur långt de har kommit, säger Tarras Delin.

Ingen semester
Borta i sin skoputsarbod putsar Hu In Hoe glatt vidare. Han säger att han aldrig haft någon semester, och inte vill ha någon heller.

Kanske är det så , säger han, att vi koreaner inte har samma behov som ni av att vara lediga.

Nils Horner, Seoul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".