Under två och en halv timme hölls barn och lärare gisslan.

18-åring tog gisslan på skola i Tyskland

I ett gisslandrama på en skola i Tyskland, skottskadades på måndagen flera elever och lärare. Gärningsmannen var en 18-årig före detta elev på skolan.

På tysk tv visades bilder på elever som chockade gråter på skolgården. Runt om fanns polis och akuttält med ambulanspersonal.

Det var på måndag förmiddag strax före halv tio som en maskerad man tog sin in på gymnasieskolan ”Syskonen Scholl” i den lilla staden Emsdetten, i närheten av den holländska gränsen.

Nio personer skadades
Han sköt vilt omkring sig och nio personer skadades, varav två barn mycket svårt. De flesta elever lyckades fly och den maskerade, som visade sig vara en 18-årig före detta elev på skolan, förskansade sig i ett rum.

Polis försökte förhandla, men efter två och en halv timme var dramat över. Då hade 18-åringen enligt polisen skjutit sig själv.

Vad som tidigare har beskrivits som ett amerikanskt mönster har nu upprepats flera gånger i Tyskland. För fyra år sedan sköt en 19-åring ihjäl 14 lärare och tre elever på en skola i Erfurt. Därefter tog han sitt eget liv. 

Debatt om säkerhet
Dödsskjutningen i Erfurt väckte en debatt om säkerhet och hur man ska kunna upptäcka elever, som med en psykologs ord ”gjort en inre emigration till ett tröstlöst mörker”.

Gärningsmannen i Emsdetten hade innan han åkte till skolan, lagt ut ett avskedsbrev på internet. I det skrev han att han föraktade människor och att skolan bara lärt honom en sak - att han var en förlorare.

Hans tidigare lärare beskriver honom som en duktig elev, men en ensling som var mycket svår att nå.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".