Göran Lambertz.

JK:s resningsförslag får blandad kritik

Justitiekansler Göran Lambertz förslag om en ny myndighet dit personer som anser sig vara oskyldigt dömda kan vända sig har på måndagen mötts av blandade reaktioner. Både bland politiker och jurister.

Riksåklagaren Fredrik Wersäll tror inte att förslaget skulle leda till att fler oskyldiga får upprättelse.

– Jag är inte alls övertygad om att en sådan kommission skulle åstadkomma ett bättre arbete än vi gör idag, säger han.

Åklagare synar åklagare
I dag söker man resning hos Högsta domstolen som i sin tur vänder sig till Riksåklagaren. Det är just det att åklagare synar andra åklagares tidigare arbete som JK och många andra är kritiska mot, bland andra Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Men RÅ Fredrik Wersäll ser inga problem med dagens system

– Åklagaren lyder under en objektivitetsplikt och jag tycker att vi hittills kunnat hantera det på ett helt godtagbart sätt, säger han.

Bodström vill tydliggöra
Förre justitieministern Thomas Bodström vill istället utveckla dagens system. De som söker resning ska ha rätt till advokat och riksåklagarens roll måste bli tydligare än vad den är idag.

– Det är det som behöver klargöras. Vi behöver inte starta nya myndigheter, en ny instans i en lång juridisk process. Gör vi det är det ett underkännande av hela domstolsväsendet, säger han.

Delat utskott
Men meningarna inom justitieutskottet går isär och det finns ingen skiljelinje mellan vänster och höger. Moderaterna och vänsterpartiet är försiktigt positiva. Medan folkpartiet och centern vill bevara dagens system.

Miljöpartiet däremot har stött kristdemokraterna som med Peter Althin i spetsen har drivit frågan om en ny myndighet.

– Det blir en bättre och mer saklig genomgång och man kan få möjlighet till andra utredningsmöjligheter som inte görs av samma poliser som gjorde det när utredningen sattes igång, säger Peter Althin.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".