Myndigheter kommenterade förgiftning

Från Moskva kommer nu de första officiella kommentarerna till påståendena att den ryska säkerhetstjänsten ska ha försökt förgifta en avhoppad före detta rysk säkerhetsagent i London. Det gäller en känd kritiker av president Putin, Alexander Litvinenko, som nu intensivvårdas på sjukhus.

Ekots Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren, vem är det som påstår att Ryssland ligger bakom förgiftningen?

– Det är andra ryska vänner som lever i exil i Storbritannien. Men också en del avhoppade agenter i Ryssland som säger att det här bär tecken av den ryska säkerhetstjänsten.  

Vad säger Kreml om anklagelserna?

– Först har man inte sagt någonting. I dag säger man att man absolut inte har något med det här att göra. Det här är en olycka, säger man i Moskva.

Vad säger ryska medier om det här?

– I ryska medier har man i överhuvudtaget inte rapporterat om det här. Det ger bevis för, säger de som anser att ryska myndigheter är inblandade, för att det är så. En enda tidning har skrivit om det här fallet.

Det sägs finnas en koppling till mordet nyligen på den regimkritisk ryska journalisten Anna Politkovskaja. Hur hänger det ihop?

– Hon var vän med Litvinenko, och det skulle ha getts uppgifter till honom om hennes mord. Det sades att de uppgifterna som han fick av en italienare utpekades ryska säkerhetstjänsten som ansvarig för mordet på Anna Politkovskaja.

Vad tror du om du om utsikterna att någonsin få ett riktigt besked om det här?

– Ingen tror att nog att det går att få veta sanningen. Den är nog allt för magstark för att släppas ut.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".