MRSA-bakterier ökande problem i vården

Bristande hygien i kommunal vård och omsorg sprider MRSA bland äldre, nu vill smittskyddsinstitutet sopa rent med de resistenta bakterierna på sjukhemmen.

Det stora problemet med motståndskraftiga bakterier är inte längre bara en fråga för svårt sjuka patienter på sjukhusen. Nu finns resistensen också på sjukhem och andra kommunala vårdinrättningar. Nu tar Smittskyddsinstitutet i med plasthandskarna för att få rent.

Äldre patienter som omväxlande vårdas hemma och på sjukhus är en av riskerna när det gäller spridning av de motståndskraftiga bakterierna MRSA.

Dyr nota
Nu riktar Smittskyddsinstitutet sökarljuset på den kommunala vården för att lära personalen att tvätta händerna och minska bakteriespridningen. För det blir dyrt.

Mellan tre och fyra miljarder går notan på för de infektioner som orsakats av vården varje år och Kerstin Mannerqvist, hygiensköterska vid Smittskyddsinstitutet är oroad över kostnaderna.

– Något som är aktuellt nu är ett utbrott på ett äldreboende i Örebro där fem personer har fått MRSA. Bara odlingarna i kommunen har kostat 150 000 kronor. Sen har några av vårdtagarna anknytning till sjukhuset, vilket kostar ytterligare 100 000 kronor. Bara odlingskostnaden slutar alltså på 250 000 kronor, vilket borde vara förebyggbart kan man tycka, säger Kerstin Mannerqvist.

Handtvätt på schemat blir det för vårdpersonal i kommunala omsorgen när en ny kampanj nu ska skapa en bättre hygien för patienterna på sjukhemmen. Samtidigt gör Socialstyrelsen en kunskapssammanställning för att se till att personal som smittas av MRSA ska behandlas lika över hela landet.

Men målet är att ingen ska smittas, och det är kanske möjligt, om alla gör rätt, enligt Mannerqvist. En nog så viktig detalj i sammanhanget är personalens kläder.

Skrämmande exempel
Det finns skrämmande exempel på sjukvårdspersonal som ser ut som julgranar, säger Kerstin Mannerqvist, med smycken, ringar, klockor och halsband och så en oknäppt läkarrock över alltihop.

Ibland annat Spanien, Storbritannien och USA är problemen med motståndskraftiga bakterier stora. Även där är kläderna, liksom den omgivande vårdmiljön i fokus.

Enligt en amerikansk studie är läkarnas slipsar en viktig källa för resistenta bakterier, säger Otto Cars, initiativtagare till antibiotikanätverket Strama.

– Vi tittar till exempel på hur det ser ut i dem amerikanska sjukvården, där man dels gärna har heltäckningsmattor och även doktorer som går runt med kostym och slips på ronden. Det är något som vi absolut inte tycker är bra, slipsarna vet vi innehåller en hel del bakterier som patienterna har i sina sår, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".