Tufft utreda sexbrott mot barn

Att utreda barnpornografibrott och sexuella övergrepp på barn är svårt ur många aspekter. Många av polisens utredare mår dåligt av de bilder och berättelser de får höra när de utreder de här brotten. Många söker hjälp.

Men att poliser som utreder dessa brott skulle ta kontakt med och få hjälp av sexualmedicinska centret på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, det kom som en överraskning för verksamhetschefen Stefan Arvér.

– Jag blir lite nojjig om jag till exempel är i ett badhus med mina barn. Jag vakar ganska väl över mina barn. Nu är de så små att jag är med dem där men när de blir äldre kommer jag nog bli ännu mer orolig, säger han.

Sexualmedicinska centret i Huddinge har varit öppet i ett drygt halvår och där kan man få hjälp med rent medicinska sexualproblem män även om man känner att ens sexualdrift inte riktigt är normal, till exempel om man känner sexuell dragning till barn.

Men man har också fått många samtal från just polisen från barnutredare som haft svårt med att handskas med det de fått höra och se under utredningens gång.

Svårt ta in att det kan vara vem som helst
Det kan till exempel vara svårt att få ihop bilden av den misstänkte och brottet, berättar Mattias Granqvist som är barnutredare vid Södertörnspolisen.

– Till en början var det jättesvårt. Ju längre man jobbar med det här desto mer inser man att det kan vara vem som helst och det är komplicerat. Att inse att grannen som man tror sig känna så väl, till 95 procent är en normal människa men de sista fem procenten kan vi inte vara säkra på. Det kan vara skrämmande och hämmande i vardagen, säger han.

Mer ensamt ute i landet
På Södertörnspolisen är man en grupp som arbetar med de här frågorna och där är det väl organiserat med stöd för personalen men på många håll i landet så är det kanske en ensam polis som utreder brotten.

Då kan det bli dåligt med hjälp för att få bearbeta det man varit med om och även om man får hjälp så är det lätt att man ser förövare överallt.

Enligt verksamhetschefen Stefan Arvér på det sexualmedicinska centret i Huddinge är det viktigt ur många aspekter att få bearbeta sin upplevelse.

– Man kan fatta sympati för de här personerna vilket kan vara helt OK men man måste hålla gränsen till de här felaktiga beteendena alldeles klar, säger han.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".