Riksbanken får högt betyg av utredning

Riksbanken kan räkna med högt betyg för penningpolitiken de senaste tio åren, i en viktig internationell utredning som gjorts på uppdrag av Finansutskottet och som kan få stor påverkan på penningpolitiken.

Utredarna förväntas också att komma med kritik mot Riksbanken och den extremt låga inflationen enligt Klas Eklund, chefekonom på banken SEB.

– Det finns en del saker man kan kritisera. Ett uppenbart problem är att Riksbanken de senaste åren har legat under inflationsmålet. Sen finns det en hel del tekniska synpunkter, som till exempel vilket mål man egentligen siktar på, säger Klas Eklund.

– Riksbankens säger ju att man ska hålla konsumentprisindex ökning, men i praktiken är det den underliggande inflationen man tittar på, här skulle jag gissa på att utredarna rekommenderar att man ännu tydligare riktar in sig på den underliggande inflationen.

Får viss kritik
De välmeriterade ekonomerna, italienaren Francesco Giavazzi och amerikanen Frederic Mishkin, förväntas trots viss kritik att ge Riksbanken betyget väl godkänt.

Men enligt anonyma källor med insyn i utredningen kommer utredarna också att föreslå förändringar som att Riksbankens ränteprognoser ska utgå från bankens egna bedömningar, istället för som idag, marknadens förväntningar. Det skulle då öka tydligheten om räntepolitiken.

Själva inflationsmålet förväntas däremot få godkänt och kvarstå på två procent, och trots att utredarna troligen föreslår underliggande inflation som ett nytt mått för inflationsmålet, antar bedömare att Riksbanken behåller konsumentprisindex som mått.

Tros få genomslag
Men de flesta av utredarnas förslag kommer ändå få genomslag, tror Klas Eklund.

– Det är inte säkert att de kommer att svälja allt som utredarna säger. Men det är självklart att när personer med den här kompetensen gör en sådan genomtänkt utredning måste Riksbanken och finansutskottet lyssna riktigt noga, säger han.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".