Journalist: Inga bevis för kärnvapen i Iran

Det finns inga bevis för att Iran försöker tillverka kärnvapen. Det är slutsatsen i en hemlig CIA-rapport, enligt en av USA:s främsta journalister.

Frågan om Iran håller på att utveckla kärnvapen eller inte har återigen hamnat i fokus i USA.

Den kände journalisten Seymour Hersh skriver i en uppmärksammad artikel i tidningen The New Yorker att den amerikanska underrättelsetjänsten inte har hittat några bevis för att Iran verkligen har ett hemligt kärnvapenprogram.

Seymour Hersh, som bland annat avslöjade tortyrskandalen i Abu Ghuraybfängelset, hävdar i artikeln att det finns en ny, hemlig CIA-rapport som slår fast att Iran, vid sidan av det kända civila kärnteknikprogrammet, inte håller på att utveckla några kärnvapen.

– CIA säger att det inte finns några bevis för att Iran gör någonting alls som för dem närmare skapandet av en bomb. Det finns inget program för att utveckla någon bomb, säger Seymour Hersh till tv-bolaget CNN.

Avfärdas av Vita huset
Enligt Hersh ska underlaget i den hemliga CIA-rapporten bygga på framför allt teknisk underrättelse, som satellitbilder och mätningar av radioaktiviteten i vatten.

Både USA och EU menar att Iran är på väg att utveckla kärnvapen, medan Iran bestrider det. Och Vita huset avfärdar uppgifterna om CIA-rapporten.

– Artikeln är ännu en i raden av artiklar fyllda av sakfel. Vi tänker inte bevärdiga Hersh med något mer bemötande, sa Vita husets taleskvinna.

Hotar med våld
I somras antog FN en resolution där man krävde att Iran slutar med all urananrikning. Däremot har USA inte kunnat driva igenom några sanktioner mot Iran, eftersom Ryssland och Kina motsätter sig det.

USA:s president Bush har upprepade gånger sagt att han inte utesluter militärt våld mot Iran. 

Irans president Ahmadinejad sa på måndagen att Iran kommer att lyckas med sitt civila kärnteknikprogram, trots USA:s och Israels ansträngningar att hindra det.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".