Marianne Thieme, partiledare för Djurpartiet som kan komma in i det nederländska parlamentet.

Holländska väljare osäkra inför nyvalet

På onsdagen är det nyval i Holland. Holländarna ska välja ny regering efter att koalitionsregeringen upplöstes i våras men det ser inte ut som nyvalet kommer att bringa ny politisk klarhet.

De mest kontroversiella politiska frågorna lyser med sin frånvaro i valdebatten och många väljare har fortfarande inte bestämt hur de ska rösta.

Nyvalsdebatten i Holland följs med stort intresse, även i Bryssel, EU:s huvudstad. Hur hanterar de politiska partierna de brännande frågor som dök upp när det blev nej i folkomröstningen om EU:s konstitution förra året?

Missnöje med invandringspolitiken
Holländarna röstade nej för att visa sitt missnöje med invandrarpolitiken och EU:s snabba utvidgning. Men de frågorna har inte alls dykt upp i debatten inför nyvalet i morgon, onsdag.

– Politikerna tiger av ren feghet, anser Nel van Dijk, valanalytiker vid Institute for Public and Politics i Amsterdam.

Direkt efter folkomröstningen förra året lovade politikerna en debatt om de frågor som fick holländarna att rösta nej till EU:s nya författning, till exempel om Turkiet ska tillåtas bli medlem av EU och hur långt Holland ska utveckla sitt samarbete med EU.

EU-debatten uteblev
Men debatten uteblev och politikerna fortsätter att tiga. Valdebatten har mest handlat om hårda personangrepp och beskyllningar om lögner.

– Väljarna är förvirrade, konstaterar valanalytikern Nel van Dijk.

Så sent som på måndagen hade drygt 40 procent fortfarande inte bestämt hur de ska rösta. Det gör prognoserna mycket osäkra, men de senaste resultaten visar att kristdemokrater och socialdemokrater blir störst partier.

Det återstår att se vilka partier som till slut bildar ny regeringskoalition och om de då tvingas klargöra var Holland numera står i förhållande till EU.

Kerstin Brostrand, Amsterdam
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".