Återupptog diplomatiska förbindelser.

Irak och Syrien i samtal efter 25 år

Irak och Syrien återupptog på tisdagen diplomatiska förbindelser efter ett uppehåll på nästan 25 år. Nu hoppas Iraks regering att det ska vara slut på vad man ser som Syriens hjälp åt upprorsmännen i landet.

Iraks regering föregrep sin beskyddare USA och handlade på egen hand före ett väntat amerikanskt närmande till Syrien.

Men när de båda utrikesministrarna, Syriens Walid al-Moualem och Iraks Hoshiyar Zebari på tisdagen högtidligen satte sina namn under överenskommelsen var de också ense om att de amerikanska styrkorna ska stanna i Irak så länge som de behövs och att de därefter ska dras tillbaka gradvis, helt i linje med dagens amerikanska politik.

Förekommer USA
Alltmer tyder på att regeringen i Washington står inför en kursändring i Irakfrågan där en dialog med fienderna Syrien och Iran skulle vara under planering.

Inte bara Syrien utan också Iran har nu förekommit ett amerikanskt initiativ och på egen hand gripit in i Irakkrisen.

Möte i Teheran i helgen
Irans oberäknelige president Mahmoud Ahmadinejad har inbjudit Syriens och Iraks presidenter till Teheran nu i helgen till ett toppmöte om Irakkrisen.

Iraks president Jalal Talabani har redan tackat ja, medan det är mer osäkert om Syriens Bashar al-Assad kommer.

Irans utspel kan ses som ett sätt för president Ahmadinejad att stjäla föreställningen från president Bush men också som uppvisning av Irans maktställning som har stärkts genom kriget i Irak.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".