Ljus bild av svensk ekonomi i ny prognos

Banken SEB presenterar på tisdagen en mycket ljus bild av hur den svenska ekonomin utvecklas just nu och ett par år framåt. Det är slut nu på den jobblösa tillväxten och närmare ett par hundra tusen jobb kommer att skapas på två år, enligt SEB:s prognos.

– Prognosen visar att Sverige är inne i en väldigt stark tillväxtperiod och den visar framför allt också att jobben nu kommer i snabb takt, mycket mer än vad Riksbankens och regeringens egna prognoser har visat. Vi tror att det betyder att lönerna stiger lite mer än väntat kanske och att Riksbanken höjer räntan lite mer än vad marknaden tror, säger SEB:s chefsekonom Klas Eklund.

Kan man säga att det är slut på den jobblösa tillväxten?

– Ja, definitivt. Just nu växer jobben i en årstakt på hundratusen, men riktigt så högt tempo blir det kanske inte framöver men om två år 170 000 och det är ganska mycket.

Vad beror det på?

– Det är ett väldigt drag i svensk ekonomi, både inom export, konsumtion och investeringar, inte minst konsumtionen. Nästa år ökar köpkraften, inte för varenda svensk, men för svenska folket i genomsnitt väldigt mycket, över fyra procent. Det beror både på en inflation som fortfarande är ganska låg, löner som stiger och skattesänkningar.

Finns det något som kan rubba den här ljusa bilden?

– Inte på kort sikt. Det är klart att det finns hot som kommer utifrån, exempelvis m oljepriserna plötsligt skulle explodera igen, vilket jag inte tror, eller om den amerikanska ekonomin skulle säcka ihop, vilket jag inte heller tror. Det ser väldigt robust ut just nu.

Kan man säga att alla svenskar kommer att bli rikare på sikt?

– Alla kommer inte att bli rikare, men ganska många kommer att få det bättre. Det har att göra med att arbetsmarknaden kommer att förbättras, dels av konjunkturella skäl, del på grund av att regeringen nu medvetet försöker få ut fler människor på arbetsmarknaden. De här två sakerna tillsammans gör att fler människor kommer att kunna försörja sig bättre på eget arbete, säger Klas Eklund.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".