A-kassan kan bli försenad med nya regler

Utbetalningen av a-kassa till arbetslösa kan försenas med flera månader nästa år på grund av regeringens ändring av a-kassan, varnar Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Birgitta Lanér, ordförande i samorganisationen befarar kaos när a-kassorna inte hinner få information från Försäkringskassan.

– Det är väldigt allvarligt eftersom vi inte kan veta riktigt att rätt person får rätt ersättning vid rätt tillfälle eftersom vi inte har alla de uppgifter vi behöver för att kunna avgöra det, säger hon.

Vad kommer det här att betyda för medlemmarna i a-kassorna?

– Det kommer att betyda att de riskerar att få vänta väldigt länge på pengarna.

Hur länge då?

– Det är väldigt svårt att säga men det kan bli tal om månader i värsta fall.

Vad tror du att det här betyder för dem?

– Det betyder katastrof, för det är faktiskt deras försörjning det handlar om. Vad ska de leva av? Försörjningsstöd i kommunen är det som återstår, säger Birgitta Lanér.

I den nya a-kassan kommer de arbetslösa få olika ersättningar beroende på hur länge de haft a-kassa.

Behöver information
För att a-kassorna ska kunna veta exakt vilken ersättning som en arbetslös ska ha måste de få grundläggande uppgifter från försäkringskassorna, exempelvis om när någon är sjuk och i stället får aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Organisationernas datasystem klarar inte att hantera den nödvändiga informationen. I stället måste personalen få skicka papper mellan a-kassorna och försäkringskassorna, kanske ända fram till nästa sommar.

Därmed kan utbetalningarna av ersättningen från a-kassan försenas.

– Det kräver oerhört mycket mera arbetstid som måste läggas ned om det är ska skötas manuellt. Ett stort problem är att den personalen finns inte att anställa rakt av heller, säger Birgitta Lanér.

Inte orolig för kaos
Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tror ändå att de arbetslösa komma få sin a-kassa i tid.

– Om det bärande argumentet är att a-kassorna inte vet vilka som är arbetslösa då undrar jag vad de har gjort hittills. Det är klart att vi med förordningarna sedan kan styra så att det är blir så pass enkelt och smidigt som möjligt, säger han.

Är du inte rädd att det uppstår en risk för kaos där arbetslösa faktiskt inte får sin ersättning förrän ett par månader efter att de normalt sett skulle fått sin ersättning?

– Nej, jag är inte så orolig för det. Det är klart att de som är emot förslaget i andra delar också hävdar att det inte går att genomföra. Men det är inte riktigt sant, säger Sven Otto Littorin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".