ÖB: Viktigare än någonsin att vi satsar på kvinnor

Försvaret har under en längre tid arbetat med att få in fler kvinnor som värnpliktiga för att öka mångfalden. Men hela tiden utsätts kvinnliga värnpliktiga för trakasserier och mobbning. Hård kritik kommer nu mot försvarets ledning.

– Något som hände förra året var bland annat att en kvinnlig värnpliktig vaknade med ett manligt könsorgan i ansiktet. En annan kvinna som gick ut ur duschen möttes av en kille som gjorde ”helikoptern”, säger Ylva Forsberg, ordförande i Värnpliktsrådet.

Hon anser att problemet med mobbning och sextrakasserier är utbrett och att kvinnor alltid behandlats illa i försvaret. Ylva Forsberg riktar sin kritik mot ledningen inom försvarsmakten, som hon säger måste vara tydligare med vad som gäller.

Allvarligt samhällsproblem
Överbefälhavare Håkan Syrén anser att mobbning och trakasserier är ett allvarligt samhällsproblem som också finns i försvaret, men han säger att det är ett problem som försvaret arbetar för att åtgärda.

Men Ylva Forsberg är inte nöjd med det.

– Det arbetas inte tillräckligt hårt och det måste arbetas mycket hårdare. Man måste arbeta för att få in fler kvinnor i försvaret och på allvar få in fler kvinnor på alla förband. Det bästa sättet att göra det på är att ta hand om de kvinnor som redan ligger inne. De är de största reklampelarna, säger hon.

ÖB tar ansvar
Som svar på Ylva Forsbergs kritik säger ÖB Håkan Syrén att kvinnors roll i försvaret måste öka, och han tar även själv ansvar för problemen.

– När jag ser och hör detta är det för mig kanske viktigare än någonsin att vi satsar på kvinnor i försvaret. Vi måste vara för en jämnare könsfördelning så att vi kommer ifrån de här dumheterna.

Ylva Forsberg säger att detta är en ledningsfråga, till exempel bland plutonbefälen. Är det så?

– Jag tror att det börjar hos mig. Jag måste föregå med gott exempel och vara tydlig i hela organisationen. Den här frågan gäller inte någon specifik ledningsnivå. Det gäller hela försvarsmakten och vår värdegrund, säger ÖB Håkan Syrén.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".