Förslag om mer öppen utnämningprocess

Statens utnämningspolitik ska förändras och bli mer öppen än idag. Till exempel måste alla departement från årsskiftet offentliggöra vilka krav som ställs när en ny generaldirektör, landshövding eller annan statlig toppchef ska utses.

En annan rekryteringsprocess än idag kommer att påverka myndighetsutövningen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Ja, jag tror att en chef som känner sig tillsatt efter en rekryteringsprocess där man blivit granskad och fått svara på frågor om varför han eller hon är särskilt lämpad för jobbet blir en chef som går med lite större resning än den som bara råkar vara kompis eller har rätt partibok och har fått ett telefonsamtal, säger Fredrik Reinfeldt.

Till årsskiftet ska regeringen ha gått igenom alla nuvarande myndighetschefer för att se om någon ska omplaceras, eller skiljas från sin tjänst, säger statsministern.

Regeringen vill också ge grundlagsutredningen direktiv att utreda nya principer för utnämningar och ett rekryteringsråd, fristående från regeringen.

Socialdemokraten Sven-Erik Österberg, som skötte utnämningsfrågorna i den förra regeringen, är starkt skeptisk till grundlagsändringar.

– Jag vill nog se vad man faktiskt vill ha ut av grundlagskommittén först innan. Men övergripande är jag mycket skeptisk till det, säger han.

Vad är det i den svenska konstitutionen som skulle göra det så omöjligt att göra processen mera genomsynlig för gemene man?

– Man får inte de sökande man vill ha eftersom de inte vill offentliggöra att man söker ett annat jobb. Då har det visat sig att en del blir anmodade att söka, och gör det under förvissningen att söker du så kommer du att få jobbet. Får man en sådan ordning och tror att det är en mer öppen process har man inte vunnit någonting. Man måste överväga det här väldigt, väldigt noga. Vi bad också grundlagskommittén att titta på utnämningsfrågorna och se om det fanns skäl till förändringar. Vi tyckte att de skulle få jobba fram till 2008 med det här och se vilka förslag de kommer på. Det är ingen panik utan man ska ta den tid som behövs, säger Sven-Erik Österberg.

Regeringen ska också granska de myndighetschefer som den förra regeringen utsett för att se om någon ska flyttas.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".