Prostitution även utanför storstäderna

Det finns en etablerad sexhandel även utanför storstäderna. Internet har blivit en inkörsport för tonåringar som erbjuder sexuella tjänster mot betalning. Det visar en undersökning i Jönköping, som är den första i sitt slag utanför de stora städerna.

– Om gatan tidigare var en väldigt lätt inkörsport innan det var förbjudet att köpa sex, kan jag tänka mig att internet har den rollen idag, säger Jari Kousmanen vid Göteborgs universitet har lett studien.

Studien i Jönköping visar på en betydligt mindre prostitutionsmarknad än i de stora städerna, men handeln finns ändå.

150 män beräknas köpa
Jari Kousmanen beräknar det finns ungefär 20 aktiva prostituerade kvinnor i Jönköping och upp mot 150 män som regelbundet köper sex.

Den vanligaste handeln sker via rekommendationer eller internet.

Bilden är ungefär som forskarna förväntat sig, men det som oroar är situationen bland de unga.

Unga säljer sex
Parallellt med studien har kommunens alla 19-åringar i Jönköping fått frågor om de utfört sex mot betalning. Även om bara 250 valde att delta, så har ändå tio av dem svarat ja. Hälften är killar.

– Det verkar som det är en ökning. Det är en stor andel killar som finns på marknaden, som man inte tänkt på tidigare, när man har fokuserat mycket på flickor och kvinnor, säger forskaren Jari i Kousmanen .

Bland de unga som sålt sex är alla födda i Sverige och föräldrarna yrkesarbetar. Gemsamt är också tidig sexdebut, och en majoritet har uppgett att de utnyttjats sexuellt tidigare.

Undersökningen är beställd av Jönköpings kommun, som kommer gå vidare med fördjupade studier, för att se hur man kan komma åt handeln.

Bo Samuelsson, som är chef för Individ- och familjeomsorgen, medger att problemet hamnat lite i skymundan tidigare.

– Förmodlöigen har vi inte varit tillräckligt uppmärksamma och kanske inte fullt medvetna om de här frågorna. Därför har vi inte ställt frågor om den problematiken. Var möter vi de här ungdomarna och hur kan vi förebygga det här, måste vi fråga oss, säger Bo Samuelsson på Jönköpings kommun.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".