Domstolen attackerades efter ett rykte om att domarna var köpta.

Högsta domstolen i Kinshasa satt i brand

En oväntad och våldsam sammandrabbning ägde rum på tisdag eftermiddag i Kongos huvudstad Kinshasa. Anhängare till förloraren i presidentvalet tände eld på högsta domstolen. Eldstrider har rasat mellan armen och anhängare, som FN-trupperna försökte stoppa.

Det började som en fredlig protestmarsch mot högsta domstolen, som förväntades avkunna en dom om presidentvalets giltighet.

Men som alltid i Kinshasa räckte ett förfluget rykte, att domstolen var köpt av president Kabila, och Bemba nu var slutgiltigt rånad på sin rättmätiga seger i presidentvalet.

Några av Bembas anhängare tog sig in i domstolen, där snart en tjock svart rök vällde ut ur fönstren, och domare och advokater sågs springa ut i vild flykt.

Polisen kom, men när några Bemba-anhängare tog fram vapen och började skjuta mot polisen, så flydde även dessa.

När president Kabila satte in armén, ökade spänningen ännu mer, med vild skottlossning under en timmas tid på Kinshasas gator.

FN-trupperna försökte gå emellan, och tvingades skjuta i luften för att skingra Bemba-milisen. Men ett par polisbilar och en bil från EU-styrkan hann stickas i brand, innan lugnet lägrade sig för ytterligare en obestämd tid i Kongo.

 

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".