"Vi elever känner oss överkörda"

På Ale gymnasium utanför Göteborg är både lärare och elever starkt kritiska till att regeringen stoppar de elevstyrda gymnasierna. I gymnasiets lokala styrelse har eleverna majoritet i dag och nu känner de sig helt överkörda.

– Ja, vi känner oss överkörda och vi förtjänar inte att bli det. Vi vill ju alla väl. Alla på skolan har samma mål och det är att alla ska må bra. Det vill ju vi lika väl som lärarna, personalen och rektorn. Så det känns tomt på något sätt, säger Markus Lerman, suppleant i Alegymnasiets styrelse.

I styrelsen har de fem elevrepresentanterna har makten över både lärare, rektor och annan skolpersonal. Men det vill regeringen sätta stopp för.

”Ansvaret är för stort”
Skolministern folkpartiets Jan Björklund tycker det är fel att lägga ett så stort ansvar på eleverna, medan den förre skolministern socialdemokraten Ibrahim Baylan anser att elevinflytandet har gett en bättre fungerande skola.

På Ale gymnasium får Baylan medhåll, också från lärarkåren, där Gisela Andrén sitter med i skolstyrelsen.

– Vi vill lära eleverna att ta ett eget ansvar. Vi kanske var lite skeptiska från början, det ska villigt erkännas, men de överraskar oss och tar ofta ner oss på jorden.

Stor del av budgeten går tilll löner
Ale gymnasium har en budget på omkring 60 miljoner kronor, men det mesta går till löner och annat som eleverna inte har något inflytande över. Men några 100 000 kronor är de med om att bestämma om.

Pengarna har bland annat gått till nya golv och gardiner och till busskort också till elever som bor nära skolan. Och på tapeten just nu är ett speciellt rum där muslimer kan förrätta bön.

Det här elevstyret är, enligt rektorn Roy Jörgensen, en mycket viktig del av skolan.

”Elevinflytandet vårt signum”
– Det är på ett sätt vår själ och det är ett signum att när man säker till Ale gymnasium vet man att man söker till en skola där elever har väldigt stort inflytande. Så för oss är regeringens nya förslag ett väldigt stort avbräck, säger han.

Roy Jörgensen hoppas att ett starkt elevinflytande ändå kan fortsätta i någon form även om regeringen vill inskränka elevernas makt.

Och det hoppas eleven Karolina Kreuger också.

– Vad jag vet så har eleverna rätt mycket inflytande när det gäller de nya lärarna där de får säga vad de tycker och med de nya rektorerna där de också fått vara med och bestämma, inte helt och hållet men ändå fått säga vad de tycker, säger hon.

Christer Fridén, Göteborg
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".