Facken på Scania och MAN möts

Metallfacket på lastbiltillverkaren Scania planerar nu ett möte med sina tyska fackkollegor på MAN. Vid mötet ska man diskutera hur framtida neddragningar och effektiviseringar kan slå, ifall MAN:s uppköp av Scania blir verklighet.

Scania har tydligt deklarerat att man inte accepterar budet från tyska konkurrenten MAN.

I det budprospekt som beskriver affären och som MAN offentliggjorde förra veckan, har Scania valt att inte kommentera det som man ser som ett fientligt bud på företaget.

Annan inställning
Men från den fackliga sidan har man nu tagit initiativ till ett möte. Ett möte är enligt uppgifter till Ekot inplanerat inom kort, där metallfackets representanter på Scania ska sätta sig ner i diskussioner med sina tyska kollegor i IG Metall.

Bakgrunden är enligt uppgift till Ekot oklarheter kring var besparingarna på motsvarande 4,5 miljarder kronor årligen egentligen ska tas i organisationerna. På den här punkten är informationen i MAN:s officiella prospekt mycket knapphändig.

Scania-facket har i telefonsamtal med MAN:s högste chef Håkan Samuelsson inte heller ansett sig få några bra svar.

Vill förstå effekterna
Nu ska man därför facken emellan gå igenom produktionsförutsättningar och försöka förstå vilka effekter ett samgående kan få på längre sikt.

En annan viktig fråga är också avtalen i Tyskland, där delar av MAN:s anställda i utbyte mot längre arbetsvecka fått löften om att ha kvar sina jobb till 2012.

Så här sa metallfackets representant i Scaniastyrelsen Kjell Wallin om det avtalet för drygt en vecka sen:

– Det är det förhållande att de har anställningstrygghet fram till 2012 samtidigt som MAN hävdar att synergieffekt och kostnadsbesparingar ska vara klara 2009.   

Förståelse finns
Metallfacket på Scania har kvar sin inställning att man ser negativt på ett samgående. Men det finns samtidigt en förståelse för att en sammanslagning kan ha sina fördelar. Hur villkoren för ett sånt samgående, som båda parter kan acceptera, skulle kunna se ut ska också avhandlas på mötet.

Vart mötet ska hållas, i Sverige, i Tyskland eller på neutral mark vill representanter Ekot talat med inte avslöja.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".