Fusion ska ge ren atomkraft

En experimentreaktor för att utvinna kärnkraft via fusion ska byggas i södra Frankrike. I dagens reaktorer använder man sig av fission, atomklyvning. Fusion handlar om sammansmältning av atomkärnor istället. Avtalet har efter år av diskussioner nu undertecknats i Paris hos den franske presidenten.

– Detta är en ny etapp i ett äventyr som på alla sätt är enastående. Vetenskapligt att betvinga solens värme och projektets storlek sade Frankrikes president Chirac.

Chirac talade i en guldbemängd sal till gästerna runt bordet från USA, Kina, EU, Japan, Indien, Ryssland och Sydkorea.

Drömmen om evighetsmaskinen, som ger ren energi, har fått ny näring. Sammantaget satsar ett 30-tal länder omkring 100 miljarder kronor för att bygga en experimentreaktor.

Den ska ge energi genom sammansmältning av atomkärnor, fusion, och inte genom atomklyvning, som i dagens reaktorer. 

Fusionsreaktorn ska stå klar år 2018, och tidigast om 30 år väntas några resultat. Cirka 400 vetenskapsmän kommer att arbeta i projektet Iter, som det heter.

Miljöorganisationen Jordens Vänner säger kritiskt att pengarna kunde ha använts på utprövad befintlig teknik, när världen står inför en energikris, i stället för att jaga en dröm, som först om hundra år kan komma människan till glädje.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".