Sjöfartsverket tappade bort Estoniafilm

Sjöfartsverket har tappat bort en Estoniafilm. Det är en film som togs som förberedelse för den planerade betongövertäckningen av vraket 1996. Det skriver tidningen Ny Teknik i sitt senaste nummer. Sjösäkerhetsdirektör Johan Fransson vid Sjöfartsverket bekräftar att Estoniafilmen försvunnit.

– Det är frågan om ett band som är filmat cirka 1,5 år efter olyckan, i samband med den övertäckning av Estonia som senare avbröts. Det är ett band som har överlämnats till Sjöfartsverket och det bandet har vi nu sökt efter i samband med det uppdrag som Statens kriminaltekniska laboratorium fått av regeringen, säger Johan Fransson.

”Inga avgörande bilder”
Johan Fransson har inte själv sett den försvunna Estoniafilmen, men säger ändå att SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, som har regeringens uppdrag att undersöka allt filmmaterial från Estonia, inte går miste om några avgörande bilder.

– Det är allvarligt eftersom det framstår som om vi inte kan prestera allt det arkivmaterial som vi borde kunna prestera. Men från sakliga utgångspunkter och SKL:s uppdrag tror jag inte att det är så allvarligt eftersom detta rimligen måste vara en kopia och avser just övertäckningsarbete, säger Johan Fransson.

Johan Fransson utesluter inte att Estoniafilmen kan ha lånats ut till någon eller att den kan ha kommit bort när arkivet flyttat.

Enligt Tidningen Ny Teknik har juristen Roger Johansson på Sjöfartsverket förgäves sökt efter Estoniafilmen. Han har också utan resultat kontaktat de företag som hade i uppdrag att förbereda en betongingjutning av Estonia på havets botten. Något som aldrig blev av genom att regeringen stoppade det.

Kan vara en kopia
Det rör sig rimligtvis om en kopia av Estoniafilmen som försvunnit, säger sjösäkerhetsdirektör Johan Fransson.

– Vad jag vet är att enligt ett protokoll så har jag fått bandet i samband med ett möte vi hade med det konsortium som skulle genomföra övertäckningen. Sedan har det bandet med all sannolikhet förvarats med alla andra arkivhandlingar, säger Johan Fransson.

– Det är mycket möjligt att någon har lånat det eller så kan det ha försvunnit vid någon flytt. Men bandet är inte något utav de band som filmades samma år som båten sjönk, det är ett senare band taget i samband med förberedelser av övertäckningen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".