Delade åsikter om självstyre i Nordirland

I Nordirland försöker de politiska partierna att komma överens för att kunna öppna sitt regionala parlament igen. På fredag måste de ha enats om vissa detaljer, annars blir det fortsatt styre från London.

Det råder delade meningar om den här processen och en del unga tycks inte ens bry sig om den.

Skoldagen är just slut och 16-åriga Nicole Brenn står i sin vinröda skoluniform på huvudgatan Falls road, i den katolska delen av Belfast. Men hon bryr inte om hur Nordirland styrs, säger hon.

Unga resonerar på samma sätt
Många unga verkar resonera på samma sätt, trots att Nordirland nu har chansen att åter få öppna sitt regionala parlament, efter flera års direktstyre från London.

Om partierna nu följer den tidsplan som finns, så blir det lokala val i mars nästa år.

Det politiska våldet i Nordirland har sedan slutet av 1960-talet krävt mer än 3 500 dödsoffer. Enkelt uttryckt vill protestanterna fortsätta att höra till Storbritannien, katolikerna vill höra till Irland.

Lever fortfarande åtskilda
Nu är det lugnare, men fortfarande lever katoliker och protestanter ganska åtskilda.

En så kallad fredsmur, tre meter hög och i plåt och med taggtråd allra högst upp, stängs på kvällen för att skilja det protestantiska området från det katolska i västra Belfast.

– DUP och Ian Paisley predikar mord och han kallar oss för terrorister, Sinn Fein och IRA, säger katoliken Pop Cughan, som sköter om trädgården vid ett av monumenten över döda IRA-män.

Han är helt emot majoritetspartiet, protestantiska DUP, med dess ledare Ian Paisley.

En bit därifrån, på den protestantiska sidan, på Shankill road, står George Irvin. Han är mest irriterad på att politikerna har fått lön hela tiden, trots att parlamentet har varit stängt.

– Jag hoppas absolut inte på enat Irland i alla fall, säger George Irvin, i den protestantiska delen av Belfast.

Maria Eksedler, Belfast
maria.eksedler@sr.se