Kinesiska banksektorn öppnas

Kina har varit medlem i frihandelsorganisationen WTO sedan 2001. Trots det har utländska banker haft begränsade möjligheter att tävla med de kinesiska bankerna. Men i december ska den kinesiska banksektorn öppnas för konkurrens.

Sedelräkningsmaskinerna brummar och personalen bakom glasrutan dunkar stadiga buntar av röda hundralappar i disken för att jämna till kanterna. Kunderna inne på China Merchants’ Bank läser dagstidningar och bläddrar i fonderbjudanden medan de väntar.

Kinesiska bankkunder kan redan välja mellan 17 nationella och ett otal lokala banker. Efter Kinas bankreform i december är det meningen att också utländska banker ska kunna etablera sig och handla med yuan.

– För mig är servicen det viktigaste, säger Cheng Haiying som är på banken för att skicka pengar.

Perfekt bild
Här i finanskvarteren väster om Förbjudna staden står de kinesiska bankernas huvudkontor tätt. Granitfasaderna är polerade till spegelglans och de rikare kunderna borrar ner skorna i vip-rummens mjuka mattor.

Men allt är inte så perfekt som det ser ut.

Kinesiska banker har täta kopplingar till myndigheterna och har stora problem med lån som inte betalas tillbaka. Genom sin koppling till staten har bankerna tvingats låna till projekt som inte lönat sig. Bankerna har också fått dåligt rykte på grund av korruption.

Försprång i service
Kinesiska banker har naturligtvis ett stort försprång när det gäller service till vanliga kunder. I nästan varje kvarter finns en Bank of Beijing där man betalar gasräkningen eller en Industrial and Commercial Bank där man hämtar ut lönen.

Men de stora utländska bankerna har rykte om sig att vara pålitliga.

– Jag skulle kunna tänka mig att använda en schweizisk bank, men bara om den är lättillgänglig, säger Cheng Haiying.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se