Fyra kommuner höjer skatten nästa år

De flesta kommuner i landet kommer att ha oförändrad skatt nästa år, visar en enkät som Ekot gjort. Bara några få kommer att höja skatten. En av dem är Mullsjö i Jönköpings län, som höjer skatten med 80 öre från årsskiftet.

– De måste väl göra någonting, så här kan vi inte ha det, säger Gunvor Elf som bor i Mullsjö.

Varför behövs det en höjning?

– Därför att de har så stora skulder. De har kostat på så mycket, säger hon.

– Som det eknomiska läget i Mullsjö ser ut är de tvungna. Grunden är lagd tidigare och det får vi stå för. Det är samma sak med den egna ekonomin hemma. Fattas det pengar får man dra in på saker och ting, säger Lennart Almqvist.

Höjs mest i Heby
Bara fyra kommuner i landet höjer skatten nästa år. Förutom Mullsjö är det Heby, Katrineholm och Åtvidaberg. Mest höjer Heby, där höjs skatten med en krona.

Oförändrad skatt är det annars vanligaste svaret på Ekots enkät bland landets 290 kommuner. Minst 21 kommuner sänker - det är framför allt kommuner som styrs av borgerliga partier.

Mullsjö med sina 7 000 invånare styrs också av borgerliga partier i samarbete med det lokala partiet Mullsjö Framtid.

Inga löften om skattesänkningar
Men den nya majoriteten i kommunen gav ändå inga löften om skattesänkningar i valet, säger Joachim Stenberg som är kommunalråd på deltid för Mullsjö Framtid.

Det handlade om att vända en dålig ekonomi, säger han.

– Vi lånar till driften och vi måste få in pengar till kommunen för att kunna bedriva verksamheten. Man har två alternativ och vi gör båda två. Dels höja skatten och dels göra neddragningar i verksamheten, säger Joachim Stenberg.

Är du inte rädd att de som röstat på er kommer att bli besvikna när de ser att ni höjer skatten kraftigt?

– Den risken finns alltid, att det skulle ge ett bakslag inför nästa val. Men det tror jag inte på för det är inte det vi har gått till val på. Sedan är det inte kommunens skattesats som är det viktigaste för kommuninvånarna, utan den service vi kan erbjuda.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se