EU-stöd för demokratisering i Vitryssland

EU erbjuder Vitryssland omfattande ekonomiskt stöd i utbyte mot demokratiska reformer. EU utfärdade tidigare sanktioner mot den vitryska ledningen som en protest mot president Lukasjenkos diktatoriska styre. Nu hoppas EU att löftet om ekonomiskt stöd ska leda till en demokratisering.

Om Vitryssland genomför demokratiska reformer lovar EU i gengäld bättre handelsförbindelser med Europa och ekonomisk hjälp till att förbättra sjukvården, transporterna och energiförsörjningen i Vitryssland.

Det blir också lättare för vitryska medborgare att få visum till EU:s medlemsländer. Dessa löften riktas direkt till det vitryska folket för att försöka skapa en opinion i landet som kräver demokratiska reformer.

Informaionskampanj
EU inleder nu en informationskampanj. Via internet, oberoende organisationer och lokala media i Vitryssland som stöds av EU ska löftet om ekonomiska förbättringar i utbyte mot demokrati föras ut till vitryssarna.

EU har länge försökt driva fram en demokratisk utveckling med sanktioner, bland annat reseförbud för den vitryska ledningen.

President Alexander Lukasjenko anklagas för att ha manipulerat resultatet av valet i mars i år, för att bryta mot mänskliga rättigheter och lägga munkavle på vitryska media. 

Krav till vitryska ledningen
EU kräver att den vitryska ledningen garanterar demokratiska val och yttrandefrihet, att den friger politiska fångar och respekterar hjälporganisationer och andra oberoende organisationers rättigheter.

Nu vänder sig alltså EU:s ledning direkt till allmänheten i Vitryssland med löften om ekonomiska förbättringar för att försöka skapa ett opinionstryck för demokratiska förändringar i Vitryssland.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se