Regeringen lade fram miljöprogram

Regeringen presenterade ett åttapunktsprogram för miljön när riksdagen debatterade klimathotet på onsdagen. Miljöminister Andreas Carlgren bjöd in alla landsändar och alla delar av samhället till överläggningar om miljön.

– Vi vänder oss till forskare och tekniker, till miljörörelsen, näringslivet och riksdagens alla partier. Genom samarbete och bred samling bakom insatser kan vi anta utmaningen att utveckla Sverige till en ledande förebild för ett modernt och högteknologiskt samhälle som är fullständigt miljöanpassat, byggt på förnybara resurser och i samklang med jordens klimatvillkor, säger Andreas Carlgren

Andra punkter i programmet var till exempel vad regeringen kallar ett kraftfullt program för energieffektivisering i både industri och bostäder.

Regler för nya bilar
Trafiken ska inte få släppa ut mer än vad klimatet tål. Godstrafiken ska minska och samhället ska ställa högre miljökrav vid upphandlingar av transporter.

Alliansen vill också driva på i EU för nya regler för hur mycket en ny bil ska få släppa ut, och nya regler för utsläpp från flyget.

Vindkraften ska byggas ut och Sverige ska vara ledande på ny miljöteknik, heter det.

Detaljer kommer senare
Inte särskilt konkreta punkter alltså. När journalisterna efteråt frågade om ”när”, ”hur då” och ”hur mycket” blev svaret från Andreas Carlgren gång på gång detsamma.

– Det kommer vi att återkomma till, säger han.

Oppositionen var inte särskilt entusiastisk över regeringens utsträckta hand till riksdagspartierna. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tyckte att visst kan det låta bra när regeringen pratar om miljön, men hittills har den inte uträttat något.

– Det här är läge för handling. Jag är mycket besviken på det arbete som regeringen hittills har bedrivit. Jag har också hört flera uttalanden från regeringen som följer den linje man bedriver. Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde det redan i somras tydligt att miljön inte är en prioriterad fråga för alliansen, säger Maria Wetterstrand.

Socialdemokraten Anders Ygeman sa att regeringen inte aviserat ett enda konkret förslag för att stoppa klimathotet.

– Man är däremot mycket snabb med att slå på de arbetslösa, bötfälla och ändra a-kassan. Varför är det så mycket viktigare för regeringen att plåga de arbetslösa än att rädda vårt klimat? säger Anders Ygeman.

Volvoutspel diskuterades
Volvochefen Leif Johansson påverkade också debatten. I en tidningsintervju har Leif Johansson sagt att han skulle vilja höja skatten på bensin och diesel och samtidigt ta bort den på miljövänliga bränslen.

Utmärkt, tyckte Maria Wetterstrand i debatten. Minister Andreas Carlgrens svar var att alliansen inte vill höja bensinskatten, och att ta bort skatten på miljöbränslen blir också svårt, eftersom EU kan sätta stoppa där.

Men regeringen håller med Leif Johansson om att på något sätt måste det löna sig mer i framtiden att välja alternativa bränslen.

– Det ska vara, precis som han vill, långsiktiga spelregler. Då ska det vara EU-hållbart. Det är det det gäller att hitta en lösning på, säger Andreas Carlgren.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se