Nio personer fälldes i muträttegång

Stockholms tingsrätt frikände på onsdagen fyra tidigare höga medarbetare i vinleverantörsfirman Philipson & Söderberg, däribland förre vd:n, från misstankar om bestickning. Övriga åtalade dömdes till dagsböter.

Den förre vd:ns advokat Hans Strandberg är nöjd med domen.

– Det var glädjande att det blev den här utgången och vi hade väl hoppats på att det skulle bli så, med tanke på vad som hände under rättegången, säger han.

Vad tänker du då på?

– Han har lämnat förklaringar till allting. De handlingar som åklagarna har tagit fram har inte motsatt det som min huvudman har angett. Domstolen har också trott på vad han har berättat, säger Hans Strandberg.

13 personer åtalades
Totalt stod 13 personer åtalade i den här delen av processen om mutorna i systembolaget. Sju från Philipson & Söderberg, samt sex före detta butikschefer från Systembolaget.

Enligt åtalet betalades pengar till butikscheferna för att de skulle gynna Philipson & Söderbergs produkter. De bjöds också på resor.

Tingsrätten bedömer att det inte är bevisat att den förre vd:n Fredrik Sjösten hade reda på vad som försiggick. Detsamma gäller för tre andra tidigare anställda hos leverantörsfirman. De fyra frikänns alltså.

Tre höga chefer fälls
Däremot anser rätten att tre andra tidigare höga chefer kände till att det inte var tillåtet för Systembolagets butikschefer att åka med på utlandsresor till vintillverkare som företaget ordnade, och att de därför försökte dölja detta liksom diverse utbetalningar till butikscheferna.

Den tredje dömde tidigare medarbetaren i Philipson & Söderberg anses av tingsrätten vara skyldig till att genom en resa till Spanien ha mutat butikscheferna.

– Är man vd i ett bolag har man ansvar för hela sitt bolag. Men det är självfallet så att man inte kan veta exakt vad som förekommer på alla nivåer. Man kan inte lasta honom för det, säger Hans Strandberg.

Vad har den här processen betytt för honom hittills?

– Det har varit förödande för honom. Det har förändrat hans liv på väldigt många sätt. Så det är naturligtivs glädjande för honom att det blev den här utgången. Men det som är förstört är förstört och kommer inte att kunna repareras tyvärr.

Åklagare Björn Blomqvist säger att han inte bedömer att de friande domarna får någon betydelse för de kommande rättegångarna i den stora muthärvan.

Domen visar bara att tingsrätten värderat bevisen för var och en av de åtalade. Björn Blomqvist kommer att ta ställning till ett eventuellt överklagande senare när han läst domen.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se