Ryssland och Irak på väg mot avtal

Ryssland och Irak planerar att senare den här månaden underteckna ett mycket omfattande ekonomiskt samarbetsavtal. Avtalet kommer samtidigt som USA försöker få världsopinionen på sin sida för ett angrepp på Irak.
Det är den amerikanska tidningen Washington Post som kommer med de här uppgifterna, men de bekräftas i ryska regeringskretsar. Enligt tidningen ska de två länderna underteckna ett femårigt samarbetsavtal på inte mindre än 40 miljarder dollar, nästan 400 miljarder kronor. Det handlar främst om ryska leveranser till oljesektorn, men också till andra energiområden, kemiindustrin och järnvägar. Ryssland hävdar att allt ryms inom ramen för FN:s embargo mot Irak. Avtal som går på tvärs Avtalet går helt på tvärs med USA:s linje att isolera Irak och bereda marken för ett anfall för att störta Saddam Hussein, och Rysslands roll är inte helt oviktig. Om Ryssland - som USA hoppas - stödjer eller i varje fall inte aktivt motarbetar ett anfall blir det svårare för andra länder, till exempel de europeiska, att gå emot kriget. Ett stort ekonomiskt samarbetsavtal som undertecknas i Bagdad skulle tvärtom sätta käppar i hjulet för USA. Förra månaden offentliggjorde Ryssland planer på ett omfattande samarbete, den gången inom kärnkraftsindustrin, med ett annat av de länder som USA säger tillhör den så kallade ondskans axel, nämligen Iran. Ryska diplomatiska försök Diplomatiskt försöker nu Ryssland dels få Irak att acceptera att FN:s vapeninspektörer ska få återvända, dels få USA att inställa planerna på ett krig mot Irak. Frågan blir hur Ryssland kommer att agera om ett anfall verkar bli oundvikligt. Ryssland är mycket månt om att bevara de nya goda förbindelserna med väst och speciellt USA, men det nu aktuella 40-miljarderspaketet visar att priset kan bli högt för att sluta upp bakom USA.
Sten Sjöström, Moskva

För en vecka sedan uppmanade Rysslands utrikesminister Igor Ivanov och FN:s generalsekreterare Kofi Annan gemensamt USA att lösa krisen med Irak på diplomatisk väg.