Fler vill ha Jämtin som s-ledare

Om tre veckor ska ordförandena i de socialdemokratiska partidistrikten träffa valberedningen och berätta vem de tycker ska efterträda Göran Persson. Debatten börjar nu bli allt hetare och flera förespråkar förra biståndsministern Carin Jämtin.

– Jag tycker att hon är en enormt bra företrädare för oss socialdemokrater. Hon är duktig, påläst och enormt brinnande för olika socialdemokratiska frågor. Jag tror att hon skulle representera oss på allra bästa sätt. Bara hennes sätt att tala med människor är jättefint, säger en av förespråkarna, riksdagsledamoten Susanne Eberstein, vice ordförande i EU-nämnden.

Carin Jämtin, numera borgarråd i Stockholm, är en av huvudkandidaterna i jakten på posten som partiordförande för socialdemokraterna.

Jämtin och Sahlin favoriter
Hon och Mona Sahlin betraktas som favoriter, enligt flera socialdemokrater som Ekot talat med. Detta om man räknar bort EU-kommissionären Margot Wallström som officiellt sagt nej, men som en rad socialdemokrater ändå hoppas på.

Ett av de största partidistrikten, Stockholms arbetarekommun, står bakom Jämtin, men även viktiga socialdemokrater i Skåne, som förra folkhälsoministern Morgan Johansson, har uttalat sig för Jämtin, liksom kommunalrådet i Göteborg Anneli Hultén.

Men många socialdemokrater undrar var Jämtin står i inrikespolitiska frågor, eftersom de mest hört henne tala utrikespolitik.

”Hon står för våra värderingar”
Susanne Eberstein från Västernorrland tycker inte att det är något problem.

– Vem vi än väljer och vem vi än nominerar så finns det alltid människor som tycker att vi borde välja och nominera någon annan. Men jag känner mig väldigt trygg med hennes sätt att tackla frågeställningar och just stå för våra värderingar. Det känns väldigt viktigt, framför allt nu när vi är i opposition, säger hon.

Mats Eriksson
mats.eriksson.eko@sr.se