IF Metall stöder gemensamt krav

På onsdagen bestämdes fackförbundet IF Metall:s krav i den kommande lönerörelsen. Kravet är en lönehöjning på 3,9 procent i en samordning med sex andra industriförbund.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven besvarar också kritiken om att inte satsa på kvinnolöner. Det gör IF Metall genom att samtidigt kräva att lägstalönerna höjs med 1 400 kronor, säger han.

– Det är ju framför allt en rejäl höjning av lägstalönerna är en bra låglönesatsning. Den kommer de lågavlönade till del och det kommer kvinnor till del så vi ser det som både en låglöne- och en jämställdhetssatsning, säger Stefan Löfven.

När de här 3,9 procent i löneökningar nämndes tidigare slog ju arbetsgivarsidan, Svenskt Näringsliv, bakut. Hur tror du att den reagerar på det nu?

– Det är väl samma sak men jag har alltid sagt att jag inte är så förvånad för det brukar alltid vara för högt det vi säger. Men svensk industri går bra och vi menar att våra medlemmar ska ha del av detta. Det går bättre än det gjorde förra gången och ingen kan ju ha undgått att se vinstnivåerna i svensk industri och att vi har en väldigt hög produktivitet. Då ska de människor som jobbar ihop detta också ha del av det, säger Stefan Löfven.

Sören Granath
soren.granath@sr.se