"Direktörers stora lönelyft försvårande"

I den kommande lönerörelsen kommer IF Metall att kräva 3,9 procent i lönelyft för sina 440 000 medlemmar. De stora vinsterna inom industrin och stora lönelyft bland direktörer gör att det blir svårt att pruta på de här kraven, enligt IF Metall.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är hård i sin dom när det gäller företrädare för näringslivet.

– Kraven ska ju sättas utifrån det löneutrymme vi bedömer. Däremot så är det väldigt allvarligt och försvårande att styrelser och verkställande direktörer inte verkar ha något som helst hum om vad som händer i omvärlden, utan kan dra på sig hur stora löneökningar som helst.

– Jag har hela tiden sagt att om de som nu har roffat åt sig kommer med synpunkter på våra löneökningskrav så har de redan ställt sig offside i den diskussionen. Vi behöver inte lyssna så mycket på dem.

Vilka syftar du på?

– Jag vill inte namnge folk, men vi vet ju att vi har en hel del som har dragit på sig tvåsiffriga löneökningar eller arvodesökningar i procent.

Gemensamt krav
IF Metall bestämde sig på onsdagen för att ställa sig bakom en samordnad kravlista tillsammans med sex andra industriförbund där lönerna ska upp 3,9 procent eller minst 840 kronor i månaden.

Ett annat krav är att lägstalönerna höjs med 1 400 kronor.

Industriförbunden går därmed fram gemensamt när avtalsrörelsen drar igång, men fortfarande är det oklart om det blir en samordning med de andra LO:s förbunden.

Sa nej till sympatistrejk
IF Metall:s nej till att ställa upp på sympatistrejker blottade en spricka i LO-fasaden. Det retade bland annat upp Transports ordförande Per Winberg. som sa så här i ekot i måndags.

– Vår kamp handlar om kampen mot kapitalet och det ska de ställa upp på redan nu. Allting annat är bara fjäsk för kapitalet, sa han i Ekot i måndags.

Trots de hårda orden har Stefan Löfven hållit en låg profil, men nu bemöter han kritiken från Transport som han tycker är oseriös.

– Det är ju demagogi. Jag ser inte det här som en slutspelsmatch mot kapitalet utan här gäller att ha ett långsiktigt förhållande på synen på förhandlingarna, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se