Splittrat valresultat i Holland

Parlamentsvalet i Holland på onsdagen gav ett mycket splittrat resultat. Det kristdemokratiska regeringspartiet vann flest röster men inte tillräckligt för att kunna bilda en stabil regering.

De holländska kristdemokraterna vann 41 av parlamentets 150 platser och får därmed bilda ny regering. Men det blir inte lätt för premiärminister Jan Peter Balkenende att hitta samarbetspartners och bilda en ny koalitionsregering. För att få en stabil majoritet måste kristdemokraterna samarbeta med flera partier.

Socialistpartiet gjorde succéval
Valresultatet visar nästan jämvikt mellan konservativa-liberala partier och vänsterpartier. Socialdemokraterna blev näst största parti men trots att socialistpartiet gjorde ett oväntat succéval och ökade från nio till 26 platser i parlamentet så lyckades vänstersidan inte heller nå en gemensam majoritet.

Det är inte uteslutet att enda möjligheten är en koalition mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna, en regeringsbildning som inte applåderas av de holländska väljarna.

Tre främlingsfientliga partier
Det finns också tre starkt konservativa, främlingsfientliga partier i det holländska parlamentet. De ser sig alla som arvtagare till Pim Fortuyn som mördades för sina främlingsfientliga övertygelser.

Ett av dessa partier, det under Gert Wilders ledning, gick starkt framåt, från en till nio platser men dessa partier ägnar mycket kraft åt inbördes strider och verkar oförmögna att växa sig verkligt starka, så som skett i Belgiska Flandern.

Det finns en mycket utbredd främlingsfientlighet i Holland efter morden på Pim Fortuyn och islamkritikern Theo van Gogh men dessa väljare går inte längre i lika hög grad till de uttalat främlingsfientliga partierna.

Skärpt invandrarpolitik
De flesta holländska partier från vänster till höger har nämligen alla skärpt sin invandrarpolitik och Pim Fortuyns arvtagare har förlorat inflytande och det är inte bland de partierna som premiärminister Jan Peter Balkenende kommer att söka samarbetspartners.

Det holländska valresultatet är alltså mycket splittrat och valanalytikerna varnar redan nu för att det kan leda till dödläge i de kommande förhandlingarna om vilka partier som ska bilda ny regering i Holland.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se