Eget företag drömmen för de unga

Egenföretagare är framtidsyrket, i alla fall om de unga får välja vad de ska bli. Det visar en undersökning från Saco.

Att arbeta som bartender är en annan dröm som många har.

– Jag gled in på ett bananskal. Jag började jobba som nisse, då man springer med disk och enklare maträtter fram och tillbaka till gäster. Sedan fick jag en bartenderskola av mina föräldrar i studentpresent, säger Fredrik Lindfors.

Han är nitton år och jobbar i baren på Grand Hotel. Där är kunderna noga med sina beställningar.

– Det ställs jättehöga krav. Vi får ju mycket utländska gäster och de är väldigt noggranna med vad de ska ha i drinkarna, säger Fredrik Lindfors.

Film och design
Sveriges Akademikers Centralorganisation, Saco, har plockat fram uppgifter från undersökningen Ungdomsbarometern, och de visar att bartender är ett populärt framtida yrke bland 15 till 24-åringar.

Men allra helst vill de bli egenföretagare. Bland drömyrkena finns också fotograf, filmare och regissör eller designer/formgivare.

Listan över de mest populära branscherna toppas av resebranschen.

Roligt slit
Men Fredrik Lindfors trivs jättebra med sitt jobb som bartender, även om det är stressigt.

– Det är slitigt. Man står upp hela passet. Man springer och jobbar för fullt. Man hinner knappt andas, men å andra sidan flyger tiden när man har roligt och man gör helt enkelt det man tycker är roligast: blanda drinkar.

Att unga gärna vill satsa på företagande, det är Fredrik ett exempel på, eftersom han i framtiden kan tänka sig att starta eget.

– Absolut. Det är inte alls främmande för min del. Får se vad det blir, om man ska jobba med marknadsföring eller kanske starta en egen krog, säger han.

Tove Persson, P3 Nyheter
tove.persson@sr.se