Mutskandal kring tyska Siemens växer

Korruptionsskandalen på tyska Siemens växer. Åklagarmyndigheten i München hävdar att en summa på 200 miljoner euro har gömts på hemliga konton för användas till att säkra kontrakt i utlandet.

Det var förra onsdagen som polisen slog till och sökte igenom en rad kontor. Till och med Siemens koncernchef Klaus Kleinfeld fick besök och polisen tog med sig filer och affärsdokument. Sedan dess har skandalen vuxit och sex mellanchefer sitter nu häktade.

Enligt åklagaren har pengar smusslats undan till hemliga konton i utlandet, för att sedan användas som smörjmedel i kampen om lukrativa kontrakt.

Pengar har kontant förts till Österrike och Schweiz och där via konton skickats vidare, bland annat till Syrien och Nigeria. Misstankar finns också om att Siemens via mutor fick ett kontrakt på en del av säkerhetssystemet vid de olympiska spelen i Aten 2004.

Sedan flera år tillbaka pågår också en utredning i Italien. Där misstänks företaget för att med fem miljoner euro ha mjukat upp ovilliga inköpare. På så vis ska Siemens ha lyckats etablera sig på den italienska telekom-marknaden i mitten av 90-talet.

Samtliga pågående utredningar handlar om Siemens division för telekommunikation, där de sex häktade också arbetar.

Koncernchef Klaus Kleinfeld är inte misstänkt för brott, enligt åklagaren, men han kan komma att kallas som vittne.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se