Politisk kris hotar i Bolivia

I Bolivia är den politiska temperaturen nära kokpunkten. Presidenten, Evo Morales anklagar oppositionen för att konspirera. Oppositionen anklagar Morales för diktaturfasoner. Men under den upprörda ytan finns också positiva tecken.

Under torsdagen väntas tusentals indianer marschera in i La Paz för att kräva att senaten ska anta den nya jordreformslag som Evo Morales presenterat och som redan antagits av deputeradekammaren.

Samtidigt håller tusentals andra bönder ett möte i den rika Santa Cruz-provinsen i protest mot samma lag.

Men senaten kommer kanske inte ens att kunna sammanträda, eftersom oppositionen som har majoritet i kammaren har hotat med bojkott.

Konflikt om guvernörer
Sex av landets nio guvernörer har dessutom brutit sina band med presidenten i protest mot en lag som ger deputeradekammaren, där Evo Morales parti MAS har majoritet, rätt att avsätta en guvernör om den anser han misskött sina uppgifter.

Det är bara några av de konflikter som hettat upp den politiska temperaturen de senaste dagarna.

Men, å andra sidan, sedan Evo Morales kom till makten för ett år sedan har hög temperatur varit det normala i den politiska debatten i Bolivia.

Överens om tillgångar
Samtidigt, trots krigisk retorik och hotfulla gester, från både regering och opposition, så har man nått flera viktiga överenskommelser.

Det gäller till exempel nationaliseringen av landets gas- och oljetillgångar.

Oppositionen hojtade om diktatur. De utländska bolagen, som investerat mångmiljonbelopp i Bolivia, hotade med att dra sig ur landet.

Men för ett par veckor sedan skrev alla ändå på nya kontrakt med regeringen. Det är en stor seger för Evo Morales och en betydelsefull ökning av Bolivias statsinkomster.

Samtidigt kände sig de utländska bolagen också så pass nöjda att de utlovade nya investeringar.

Okända detaljer
Alla detaljer i de nya kontrakten är inte kända. Men allt tyder på att den bolivianska regeringen varit betydligt mer pragmatisk än dess retorik låtit ana.

Mycket pekar på att samma mönster kommer att gå igen när det gäller jordreformslagen. En lag som egentligen inte är särskilt radikal och framför allt gäller obrukade jordar, men som regeringen förmodligen ändå är beredd att modifiera för att få senatens godkännande.

Det vill säga om inte oppositionen gör allvar av sitt hot att bojkotta senatens möten. För då kan kokpunkten komma farligt nära.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se