Fortsatt jakt på inblandade i kidnappning

Flera av de personer som under fyra dygn höll den 23-årige Erik Westerberg fånge i ett hus i Stockholmsområdet är fortfarande på fri fot. Inte heller har man träffat på den vita Mercedesbuss med två män i som polisen utfärdade rikslarm efter i fredags kväll.
Polisen har under dagen förhört flera personer som kan ha upplysningar att lämna om fallet, men man är mycket förtegen om vad som framkommit, och åklagarna som leder förundersökningen har under dagen inte velat uttala sig. ”Lyckat samarbete” Enligt Rikskriminalchefen Lars Nylén var det ett mycket lyckat samarbete mellan polisen i flera europeiska länder som ledde till att kidnapparna avslöjades. De båda män som i fredags greps i Frankrike och som häktades i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt på lördagen, kommer sannolikt begäras utlämnade redan på måndagen. Begärs häktade eller inte? Under måndagen måste åklagaren också ta ställning till om de två personer, en man och en kvinna, som anhållits i Sverige som misstänkta för inblandning i kidnappningen ska begäras häktade. Mannen är misstänkt för kidnappning och grov utpressning och kvinnan misstänks för medhjälp till brotten. Av de fyra som hittills gripits är flera kända av polisen sedan tidigare. Uppgifter finns om att de tillhör en gruppering som har en viktig roll i den grova organiserade brottsligheten.
Nina Odermalm Schei

Hemma hos familjen Westerberg i Stockholm är det nu bara lugn och ro som gäller. De traumatiska dygnen med kidnappningen är äntligen över. Lars Westerberg vill inte ställa upp på en bandad intervju med Ekot utan önskar berätta utan att bli inspelad. Detsamma gäller hans fru Birgitta Westerberg. Känsloladdad lördagkväll Lars Westerberg berättar med låg röst om en lugn men känsloladdad kväll på lördagen. Familjen samlades och försökte foga ihop sina olika berättelser med varandras. Alla har ju upplevt olika delar i dramat och inte förrän då kunde man lägga ihop allt till en enhet. Sonen Erik Westerberg har sedan han kom hem vid midnatt i fredags kunnat sova utan mardrömmar. Han har hela tiden varit lugn och den som tröstat oss, säger mamma Birgitta Westerberg. Hon säger att hon själv var i chock när poliserna kom hem med Erik i fredags. Hon hade hela tiden behållit hoppet att Erik var vid liv, men samtidigt fanns fruktan att han var död. Hon berättar vidare att Erik är till personligheten en stark, lugn och mjuk person och det har antagligen hjälp honom i det här. Han har kanske till och med kunnat lugna kidnapparna eftersom han inte är en aggressiv person. Han är även i god fysisk kondition så hos läkaren kunde man på lördagen konstatera att han fått allergiska reaktioner på grund av den 40-gradiga värmen runt hans ansikte i och med den ögonbindel han tvingades bära, men annars har han inte fått några fysiska men. Inga svårigheter att berätta Erik har inga svårigheter att prata om det som hänt säger Birgitta Westerberg. Han har kunnat berätta om den relation som uppstått mellan honom och kidnapparna. Han säger att man tror att de är de enda personer som finns, de blir ens verklighet. Det som händer härnäst är att de på måndagen ska kontakta psykolog för att kunna börja bearbeta traumat. Lars Westerberg säger att Erik har flyttat hem till dem och kommer inte flytta tillbaka till sin lägenhet. Han skulle aldrig orka bo kvar där, avslutar Lars Westerberg.
Anna Tibblin Hansson