Unga gör allt senare debut i arbetslivet

Det tar allt längre tid för unga och nyanlända invandrare att komma ut i arbetslivet. Det slår studieförbundet för näringsliv och samhälle, SNS, fast i en rapport.

Bland de som är födda i början av 80-talet har inte ens hälften haft ett första riktigt arbete innan de fyllt 21. När Lillemor Renström från Norrköping gav sig ut på arbetsmarknaden var det annorlunda.

– Jag var femton år när jag började på en syfabrik. Sedan fortsatte jag i skolan. Mitt första riktiga jobb var när jag var arton-nitton, berättar hon.

Varför började du jobba så tidigt?

– Skolan var slut, säger Lillemor Renström.

Nu behöver man inte gå så långt tillbaka för att hitta stora skillnader i debuten på arbetsmarknaden. Enligt undersökningen hade 70 procent av de som föddes i slutet av 60-talet debuterat på arbetsmarknaden innan de fyllt 21. Mot alltså bara 45 procent bland dom som föddes i början av 80-talet.

Men 90-talets satsningar på utbildning har gjort att dagens unga studerar allt längre.

– Ett fördröjt inträde för den enskilde individen har långsiktiga negativa konsekvenser på hur det går sedan på arbetsmarknaden. Det finns anledning att försöka hitta reformer som ska skulle kunna hjälpa till. En sådan sak, om vi pratar om högskolestudier, är till exempel att man i antagningssystem och finansieringssystem kan skapa drivkrafter för att man inte ska ha för lång tid mellan det man går ut gymnasiet tills man har gått färdigt sin högskoleutbildning, säger Olof Åslund på SNS som har skrivit rapporten.

När det gäller nyanlända invandrare tar det i många fall också för lång tid innan ett jobb blir aktuellt, säger Olof Åslund.

– Högskoleutbildade personer kan ibland ägna flera år åt svensk grundskoleutbildning. Det kan vi inte se som annat än slöseri både med individens tid och med högskoleresurser, säger Olof Åslund.

Patrik Holmström
patrik.homstrom@sr.se