Folktandvården i Stockholm kan privatiseras

Folktandvården i Stockholm kan komma att delvis eller helt privatiseras. Den nya borgerliga majoriteten kommer nästa år att utreda vilka möjligheter som finns att förändra folktandvården.

Centerpartisten Gustav Andersson som är sjukvårdslandstingsråd och ansvarig för tandvårdsfrågor ser en rad fördelar med en privatisering.

– Nu finns det nya aktörer som är ganska stora, som till exempel City Dental, som konkurrerar med lägre priser och med satsningar på en väldigt hög effektivitet. Genom att släppa fram fler sådana aktörer skulle man kunna få en bättre konkurrens och större kapacitet, säger han.

Högkostnadsskydd 2008
År 2008 väntas regeringen införa ett högkostnadsskydd för tandvård. Det är något som enligt Gustav Andersson kommer att leda till stora påfrestningar för hela tandvården. Kanske i förlängningen också högre priser om inte konkurrensen ökar genom fler privata alternativ.

I Stockholm står folktandvården för 20 procent av de vuxnas tandvård och röster har höjts inom tandläkarkåren att ökad privatisering tvärtom kommer att leda till ännu högre priser.

Folktandvården behövs
Dag Larsson som är socialdemokratiskt oppositionsråd anser att folktandvården behövs och inte kan ersättas av privata alternativ.

– Dels faktiskt för att pressa priserna. Dels för att vi har en väldigt ojämlik tandhälsa i vårt län. Vi kan se, inte minst på ungarna i Stockholms utsatta bostadsområden, att deras tandhälsa är bedrövlig.

– När det handlar om tandhälsa syns den samhällsklass man tillhör i munnen. Då är folktandvården ett viktigt instrument för att dels tillhandahålla god tandvård till alla i vårt län och dels att göra speciella insatser, som exempelvis mot ungarna i utsatta bostadsområden, säger Dag Larsson.   

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se