Begravningen blev en anti-syrisk protest

På torsdagen hölls begravningsceremonin för den mördade libanesiska industriministern Pierre Gemayel i centrala Beirut. Det blev en manifestation som utvecklade sig till en stark anti-syrisk protest.

En sorgehögtid som utvecklades till en folkfest för Libanon och mot Syrien.

Pierre Gemayels far Amin talade bakom skottsäkert glas och sa att idag börjar den andra intifadan för Libanons självständighet.

Syrien pekas ut som mördare
De som samlats med libaneiska flaggor på Martyrernas torg i Beirut tvekade inte att peka ut Syrien som mördare, trots att många påpekat att det inte ligger i Syriens intresse just nu när Syrien var på väg att omfamnas av världssamfundet som möjlig partner för att skapa stabilitet i Irak.

– Det låg inte i Syriens intresse för 20 år sedan hellar. De gjorde det då och de gör det idag. De har inte ens erkänt Libanon som stat. De ser oss som en del av Syrien, säger en kristna kvinna.

Tre muslimska sjuksköterskor i hijab håller med och säger att Syrien och Iran är det största hotet mot Libanon. Inte Israel, frågar jag.

– Nej Israel håller sig lugnt så länge de inte provoceras av Hizbollah, säger kvinnorna.

Spänd stämning
Stämningen i Beirut är spänd och även om Hizbollah höll sig hemma uppstod panik när prosyriska provokatörer kastade sten på ett av de demonstrationståg som rörde sig ner mot Martryrtorget.

Många befarar att denna stenkastning bara är en försmak av de politiska sammanstötningar som tar vid efter sorgeperioden.

Cecilia Uddén, Beirut
cecilia.udden@sr.se