EU gav Sverige rätt om skatt på nätsprit

EU ändrar inte sina regler när det gäller införsel av alkohol från andra länder. EG-domstolen slår på torsdagen fast att privatpersoner som köper alkohol i andra EU-länder måste själva ta den över gränsen för att slippa betala hemlandets skatt.

– Det är väldigt positivt att EG-domstolen har valt att gå på den linje som Sverige har argumenterat för, att alkohol som beställs och transporteras till vårt land också ska ha svensk skatt på sig, säger folkhälsominister Maria Larsson, som är nöjd med dagens dom.

Domen handlar om en holländsk vinklubb som importerat vin från Frankrike, där skatterna är lägre. Vinklubben ville slippa holländsk punktskatt men domstolen beslöt att klubben nu måste betala skatt i också i Holland.

Olagligt enligt svensk lag
Idag är det enligt svensk lag olagligt att importera öl, vin eller sprit, om man inte för varorna över gränsen själv.

Nästa vecka ska det svenska förbudet tas upp i EG-domstolen, och torsdagens dom innebär att om det blir lagligt att importera alkohol till Sverige måste man betala svensk skatt på varorna.

Därmed skulle det inte bli mycket billigare än att köpa alkoholen i Sverige.

Bakslag för nätföretag
EG-domstolens beslut innebär smolk i bägaren för alla företag som lever på svenskar som beställer hem billig alkohol på internet.

Men Ola Wiklund, docent i EG-rätt och som är försvarsadvokat för en vinimportör, ser en lucka i domen.

– Transportföretaget vi anlitar ska vara svenskt. Om det är franskt eller tyskt gäller fortfarande den gamla principen att man betalar punktskatt i det land man köper varan, säger han.

”Man kan komma runt domen”
EG-domstolens beslut följdes med stort intresse hos internetsprithandlare. På Vinsajten, med kontor i Tyskland, tror Camilla Dorozko att det finns flera sätt att komma runt domen.

– Dessutom räknar vi kallt med att transportkostnaderna kommer att sänkas rejält i och med att det inte kommer att förekomma den typ av risktillägg som funnits tidigare på grund av olika tullbeslag, säger hon.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se