Misshandlad kvinna vittnade mot Arklöv

Jackie Arklöv, som är dömd till livstids fängelse för polismorden i Malexander, står nu inför rätta för de folkrättebrott han ska ha begått som legosoldat under kriget i Bosnien. På torsdagen vittnade en kvinna som togs tillfånga, misshandlades och utsattes för särskilt grym behandling.

– Då sa de till mig att de ska döda mig. De kommer att ta ut mitt ofödda barn från magen. Att de kommer att skära halsen av mig, min man och mina barn, berättade kvinnan med hjälp av en tolk.

Syftet med hoten och misshandeln med sparkar och slag var att få upplysningar om andra bosniska muslimer. Det var under några dagar i juli 1993 som kvinnan var tagen tillfånga och vaktades av bland andra Jackie Arklöv.

Hotade barnen
Med sig hade hon en treårig dotter och en tvåårig son som en av soldaterna en gång ryckte ur hennes armar och hotade att döda.

Kvinnan minns inte vem av soldaterna som gjorde det, men hon minns tydligt hur Jackie Arklöv gick ner på huk och på hennes eget språk hotade att skära ut hennes foster ur magen.

”Jag beklagar djupt”
När Jackie Arklöv dömdes för krigsförbrytelser i Mostar 1995 nekade han till brotten mot kvinnan, men nu erkänner han och säger att han kommit till insikt om vad han gjort. Han bad att få tala direkt till kvinnan.

– Jag kan inte be om förlåtelse, eller någonting, men däremot beklagar jag djupt det jag och mina kamrater har utsatt dig för. Det var det jag ville säga, sa Jackie Arklöv i rättssalen.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se