Inget friidrotts-VM i Sverige

Det blir inget friidrotts-VM i Sverige, varken 2011 eller 2013. På torsdagen sa regeringen nej till att vara med och finansiera mästerskapet vilket innebär att Svenska Friidrottsförbundet inte kommer att lämna in någon ansökan.

Budgeten för ett VM ligger på 450 – 500 miljoner kronor och ett statligt stöd på cirka 200 miljoner kronor var nödvändigt.

”Vi är oerhört besvikna på regeringens besked. Ett VM i friidrott är inte möjligt utan ett engagemang från staten. Vi tycker inte att dagens besked stämmer överens med Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring där han påtalade vikten av att dra stora evenemang till Sverige”, säger Yngve Andersson, ordförande i friidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Friidrottsförbundet skrev till regeringen direkt efter EM i Göteborg, som var lyckat för svensk del, både sportsligt och ekonomiskt.

Göteborgs stad har redan hunnit förbereda en 150 sidor lång VM-ansökan, färdig att lämnas in senast den 1 december. Men Sveriges nya regering är kall till friidrottens planer.