Hot mot komvux väcker protester

I skånska Bromölla demonstrerade elever vid komvux på fredagen mot regeringens förslag om att minska statsbidraget till komvux nästa år. Förslaget orsakar starka reaktioner och oro vid kommunala vuxenutbildningar runt om i landet.

– Hur i hela friden ska människor komma vidare om det inte finns någon vuxenutbildning, när hela samhället kräver mer och mer kunskap, mer kunskap än vad yrkena över huvud taget behöver? säger Lena Nilsson från Sölvesborg.

Det är inte bara i Bromölla som missnöjet med det minskade statsbidraget till komvux har lett till oro och protester. Även i Malmö, där 1 100 studieplatser och 100 lärartjänster försvinner nästa år, har det demonstrerats tidigare i veckan.

Var tredje krona bort
Det riktade statsbidraget ska enligt förslaget minskas med en tredjedel, vilket bland annat innebär färre studieplatser. Enligt regeringen minskar behovet av vuxenutbildning då antalet arbetstillfällen ökar. Dessutom vill regeringen förhindra elever från att läsa på komvux för att höja sina betyg.

I Ockelbo i södra Hälsingland hotas komvux av nedläggning. I Gävle, Ljusdal och Sandviken blir det neddragningar, liksom i Västerås.

Hemundervisning ersätter
I Hässleholm kommer undervisning i klassrummet att bli allt glesare. Istället får eleverna sitta hemma och studera själva med hjälp av webben, något som komvuxeleven Anna Johansson tycker är svårt.

– Det är mycket lättare att lära sig när man sitter på en lektion och har en lärare som kan förklara hela tiden. Nu när man sitter hemma blir det jobbigt om det uppstår ett problem. Man får skicka ett brev eller ringa, och då kanske man inte får svar förrän ett par dagar senare, säger Anna Johansson

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

i samarbete med SR Kristianstad