Svenska linjen i Vaxholmsmålet inte klar

Den svenska regeringen har ännu inte bestämt vilken linje Sverige ska driva i det så kallade Vaxholmsmålet i EG-domstolen. Målet handlar om svenska fackföreningars rätt att ta till stridsåtgärder för att få utländska arbetare som utför arbete i Sverige att rätta sig efter svenska kollektivavtal.

I januari håller EG-domstolen muntlig förhandling men regeringen har ännu inte bestämt sig för om Sverige ska vara med i förhandlingen.

– Vi håller nu på att bereda ärendet om vi ska föra talan eller om vi inte ska göra det, och om vi ska göra det, vad vi i så fall ska säga. Så vi får återkomma i det ärendet, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Ingen linje klar
Regeringen har alltså inte bestämt sig för någon linje i det som är en av de politiskt sett absolut hetaste frågorna för såväl facket som den förra socialdemokratiska regeringen.

Enligt förre arbetslivsministern Hans Karlsson är Vaxholmsmålet helt avgörande för de svenska kollektivavtalens framtid. Det är också i det sammanhanget näringsminister Maud Olofssons uttalande om att lettiska kollektivavtal kan gälla i Sverige har retat gallfeber på LO med flera fackförbund.

I ljuset av bråket om a-kassan får regeringens inställning i Vaxholmsmålet också mycket stor betydelse.

Besked inom en vecka
Oavsett att regeringspartierna ännu inte bestämt sig för om det som förra regeringen sagt ska ändras eller ej rullar Vaxholmsmålet på för fullt. Inom mindre än en vecka ska domstolen i Luxemburg ha besked om det kommer några svenskar till domstolsförhandlingen.

Domstolen har också bett regeringen och fackförbundet Byggnads att skriftligt besvara en rad nya frågor.

Den muntliga förhandlingen, som inleds den nionde januari, är vanligtvis parternas sista chans att påverka domstolen. På grundval av det som sägs i den förhandlingen kommer sedan generaladvokatens förslag till dom och slutligen domstolens avgörande.

Vill veta mer
Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vet alltså inte om den nya regeringen ska tycka som den gamla.

– Ja, det var ju den förra regeringen, som sagt. Jag vill gärna ta reda på bevekelsegrunderna för detta, och jag vet inte det idag. Det är därför vi vill ha en ordentlig beredningsprocess.

Betyder det att du inte är säker på om ni har samma åsikt som den förra regeringen?

– En sak är ju vad man har för grundinställning, och en annan hur juridiken runt det hela ser ut. Jag vill sätta mig in i det innan vi fattar en slutlig ståndpunkt om hur vi ska företrädas vid den muntliga för handlingen, säger Sven Otto Littorin.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se